Aan de slag met je creativiteit?
In en rondom onze oude boerderij aan het Bosven in Veghel bieden wij workshops en cursussen beeldhouwen in steen en brons. Dit doen we in een informele sfeer, met kleine groepen en onder deskundige begeleiding. We beschikken over twee ruime ateliers en bij mooi weer kan er buiten gewerkt worden.
Regelmatig organiseren wij een expositie.
Kijk in onze online agenda om te zien wanneer je terecht kunt voor een workshop of cursus beeldhouwen of voor een cursus bronsgieten.
Regelmatig organiseren wij ook andere workshops, zoals letterhakken.
Stuur ons een email indien je je wilt aanmelden of als je meer informatie wilt. Telefonisch contact opnemen kan natuurlijk ook.
Tot ziens!
LUSTRUM: Dit jaar bestaat Atelier 500 vijftien jaar!
Vijftien fijne jaren met heel veel cursussen en workshops. Veel mooie beelden zijn er gemaakt onder begeleiding van Peer, Hetty, Theo en Harriet. En in het begin ook schilderen onder begeleiding van Ine. Met veel passie, uitproberen, gezelligheid en oog voor elkaar is er gehakt, geboetseerd en geschilderd. Daarnaast hebben we verschillende kunstprojecten georganiseerd en vele exposities. Mooie en intense jaren waarop we met veel plezier terug kijken.
Met de huidige cursisten zullen we op 4 november het glas heffen om dit te vieren.
Beeldhouwen in steen
Beeldhouwen in steen ….
is weghalen van materiaal, net zolang totdat er een beeld ontstaat. Een beeld wat uitstraalt wat jij erin wilt hebben. Het is een actief en verrassend proces om zo, al hakkend en raspend, een persoonlijk beeld onder jouw handen te zien ontstaan. Tegelijkertijd geeft het ontspanning en veel voldoening.
Drie keer per jaar starten wij cursussen beeldhouwen in steen. Op verschillende dagdelen. Daarnaast is er maandelijks een workshop van een hele dag.
In een wekelijkse cursus leer je over ruimtelijk vormgeving, over geschikte steensoorten en hun eigenschappen, over veiligheid, techniek en over gereedschap. Maar vooral ook over kijken naar vormen, naar verhoudingen, naar beelden.
We werken op een ambachtelijke manier. Heb jij de grondbeginselen van de techniek onder de knie, dan gaan we verder met de ontwikkeling van jouw eigen vormentaal. Wat spreekt jou aan, hoe vertaal je dit in een beeld, hoe maak je jouw beeld persoonlijk? Als docent begeleiden we jou stap voor stap in dit proces. Ieder op zijn eigen niveau. Dit betekent ook dat we, naar gelang je langer bezig bent met beeldhouwen, kritisch zijn over jouw vormgeven, zodat je uitgedaagd blijft.
Natuurlijk werkt het beeldhouwen in een groep ook inspirerend en regelmatig kijken we naar elkaars beelden. Zo krijg je meer oog voor beelden en leer je driedimensionaal en objectiever te kijken.
Er kan gewerkt worden in verschillende steensoorten, van zacht tot hard. Steen is verkrijgbaar in ons atelier en we adviseren jou graag zodat jij de goede keuze kunt maken. Dit voorkomt teleurstelling.
Beeldhouwen vergt lichamelijke inspanning. We werken staand aan een beeldhouwbok. Normaliter is dit voor iedereen met een goede gezondheid prima te doen.
Agenda
Cursus beeldhouwen
- Cursussen op diverse dagdelen van 9 januari 2023 tot eind april 2023.
- Korte cursussen op diverse dagdelen van begin mei 2023 tot eind juni 2023 of half juli 2023.
- Cursussen van half september 2023 tot half december 2023.
Heb je interesse? Laat je op de wachtlijst plaatsen.
Kosten van cursus afhankelijk van het aantal lessen.
Dagworkshops beeldhouwen
(van 10.00 uur tot 16.00 uur)
- Zaterdag 5 augustus
- Zaterdag 16 september
- Zaterdag 7 oktober VOL
- Zaterdag 11 november VOL
- Zaterdag 9 december VOL
Kosten per dag: € 50,- incl. btw.
Dit is inclusief:
- begeleiding
- gebruik gereedschap
- gebruik polijstmiddelen
- koffie/thee.
Exclusief steen (in diverse soorten op voorraad) en graag zelf lunch meebrengen.
Algemene voorwaarden
In de Algemene Voorwaarden vind je informatie over lesgelden, inhalen van gemiste lessen, inschrijven en opzeggen. Klik hier om de algemene voorwaarden te lezen.
Beeld van brons
Wil jij weten hoe een bronzen beeld gemaakt wordt? Ben je geïnteresseerd in het mooie en ambachtelijke proces van het boetseren in was tot het afwerken van je eigen bronzen beeld?
Enkele keren per jaar organiseren wij een korte cursus “beeld maken van brons”. Een cursus van 6 of 7 dagdelen waarbij je in een korte tijd het hele proces doorloopt van het maken van je eigen bronzen beeld volgens de “verloren was methode” oftewel de cire perdue methode.
Tijdens een cursus krijg je uitleg over alle stappen die moeten worden doorlopen voor het ontstaan van een beeld in brons. Je leert over de mogelijkheden en specifieke eigenschappen van was en brons. Waar moet je op letten en waar moet je rekening mee houden.
We beginnen met het maken van een beeld van boetseerwas. Ook zonder boetseerervaring kun je je eigen beeld maken, we kiezen dan voor een eenvoudig model. Na uitleg ga je de ontluchtings- en gietkanalen aan het beeld maken.
Vervolgens gaan we de beelden invormen met keramisch materiaal. Zo ontstaat de mal. Daarna wordt de mal gedroogd, de was eruit gesmolten en gebakken in de oven.
Als dat gedaan is kunnen we de voorbereidingen gaan treffen voor het gieten van het brons. Een spannend gebeuren!
Na het gieten volgt het laatste gedeelte van het proces, het afwerken van de beelden: het ciseleren en het op kleur brengen van je beeld: het patineren.
Agenda
Cursus beeld in brons
Begin 2024 starten wij weer een cursus.
Er is een wachtlijst. Heb je interesse, laat je dan op de wachtlijst plaatsen.
Kosten zijn afhankelijk van aantal lessen.
Dit is inclusief:
- begeleiding
- gebruik gereedschap
- polijstmiddelen
- koffie/thee.
Graag zelf lunch meebrengen.
Algemene voorwaarden
In de Algemene Voorwaarden vind je informatie over lesgelden, inhalen van gemiste lessen, inschrijven en opzeggen. Klik hier om de algemene voorwaarden te lezen.

Harriet Raaymakers
Beeldhouwen in steen en brons.
Oprichtster en eigenaar van Atelier 500 sinds 2008.
Het ruimtelijk vormgeven is voor mij een manier om gedachte en gevoel tot uitdrukking te brengen. Ik gebruik hiervoor verschillende materialen en technieken, maar heb een voorliefde voor natuurlijke materialen. De mens, in al zijn facetten, is een grote inspiratiebron voor mij.
Verder zie ik het als mijn missie om het belang van creativiteit en van het ambacht uit te dragen.
Zéker in onze samenleving waar de aandacht steeds meer ligt op cognitieve vaardigheden, op prestige en op druk.
Na mijn HBO opleiding creatief educatief werk heb ik van verschillende steenbeeldhouwers les gehad om mij verder te verdiepen in het steenbeeldhouwen.
Daarnaast heb ik o.a. de opleiding organische vormgeving afgerond en het vak steenbeeldhouwen gevolgd aan de Koninklijke academie voor Schone kunsten van Antwerpen.
Het is voor mij een uitdaging om cursisten de kracht van het beeld en eigen creativiteit te laten ontdekken. Ik hou ervan om het maximale uit ieder te halen en daarbij toch aan te sluiten bij persoonlijke mogelijkheden en wensen. Een esthetisch kloppend beeld waar de cursist ook nog zijn eigen persoonlijkheid in gelegd heeft, vind ik het grootste compliment in mijn werk als docent.
Naast het lesgeven maak ik beelden en objecten. Als vrij werk, maar ook in opdracht. Tevens organiseer ik regelmatig educatieve of kunstprojecten.

Theo van de Werff
Beeldhouwen in steen.
Al decennia lang is Theo actief bezig met beeld en vorm. Begon hij met het maken van beelden in verschillende materialen, de laatste jaren werkt hij voornamelijk in steen. Theo’s huidige beelden hebben voor hem twee uitgangsvormen: pure abstractie en zuiver realisme. Abstractie heeft daarbij voorrang. Het begin van elk beeld is een formeel concept dat geheel abstract vormgegeven zou kunnen worden. Maar door het realisme inspraak te geven ontstaat een boeiend samenspel. Sinds de jaren ’90 heeft hij veel exposities op zijn naam staan.
Theo geeft al enkele jaren les bij Atelier 500. Hij heeft veel ervaring met lesgeven, ook bij andere ateliers en bij zijn voormalige werk in de psychiatrie. Zijn manier van lesgeven laat zich omschrijven als een no nonsens en directe manier. Met zijn vakmanschap weet hij bij elke cursist het beste naar boven te halen. Maar ook gezelligheid tijdens een les mag zeker niet ontbreken.
Impressie
Contact
Voor vragen en opmerkingen neem gerust contact met ons op.
Locatie atelier500
Bosven 500
5464 NG Veghel
T 0413 363387
M 06 36091130
E info@atelier500.nl
KvK 17244835
Rabobank NL22RABO 01116.48.017
Algemene voorwaarden: Klik hier!
Privacy verklaring: Klik hier!